EKİM MECLİSİ TOPLANDI

EKİM MECLİSİ TOPLANDI

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.

Ekim Ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu; “Meclisimizin, Yönetim Kurulumuzun ve Komitelerimizin Değerli Üyeleri, Kıymetli Kadın ve Genç Girişimcilerimiz, Sayın basın mensupları, 2023 yılının son çeyreğine girerken Ekim ayı Meclis toplantımızda sizlerle olmaktan dolayı mutlu olduğumu belirtir, Başkanımız Osman Bey’in selamını da iletmek isterim.

Yaz ayları geride kalırken, Çanakkale’de turizm sezonumuzun iyi geçtiği haberleri bizleri memnun etti. Umarım farklı sektörlere de yayılan bir ivme ile ekonomimize ve sürdürülebilir olmasına katkı sağlamıştır.

Yine güzel bir haberle devam edeceğim. Ülkemizin otomobili, yerli ve milli aracımız TOGG’un Odamıza hayırlı olmasını diliyorum. Yönetim Kurulumuza da öncelikle güneş enerji sistemini kazandırdıkları ve aynı çevreci düşünce ile bu akıllı aracı bünyemize kattıkları için teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.

Sayın Meclis Üyeleri; 2023 yılı Eylül ayında TÜFE yüzde 4,75 oranında arttı. Bu artış ile beraber yıllık enflasyon da bir önceki aya kıyasla 2,59 puan artarak yüzde 61,53 düzeyinde gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre 2023 yılının Eylül ayında ihracatımız 22,7 milyar dolar, ithalatımız ise 27,7 milyar dolar seviyesinde. Eylül ayında dış ticaret açığı 5 milyar dolar seviyesinde gözleniyor arkadaşlar.

Enerji fiyatları ise Eylül ayında yüzde 6,12 oranında artmış ve bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 13,41 oranında yükseliş kaydedilmiştir. Yerli ve yenilenebilir enerjinin önemi açısından bu veriyi özellikle paylaşmak istedim.

Dış ticaret açığını kapatmamızın yolu da üretmekten geçiyor. Tüketime dayalı büyümeyi biz sanayiciler büyüme olarak kabul edemeyiz.

Tüm verileri değerlendirdiğimizde de çözüm bekleyen öncelikli gündem maddelerimizde enflasyon ve cari açık yerini koruyor arkadaşlar.

Üretim ve ihracatımızı arttırmak için doğru politikalara olduğu kadar bulunduğumuz bölgedeki işbirliklerine de ihtiyacımız var. Tüm kurumlarımızdan özellikle üniversitemizden, bilimden azami ölçüde faydalanmalıyız. Rektörümüzün misafir olduğu geçen ayki Meclis ve Ortak

Komite toplantımızda bahsedildi, sizlere gönderilen anket çalışmasına lütfen katılalım, sizlerin geri dönüşleri Yönetim Kurulumuza da yol gösterecektir.

Değerli Meclis Üyeleri, Daha güçlü bir Türkiye için bu anlamlı yılda hep birlikte daha çok çalışacağımıza, Türkiye Yüzyılına güçlü bir şekilde gireceğimize ben inanıyorum. Türk İş Dünyası buna muktedirdir. Konuşmama son verirken Cumhuriyet Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyor ve gündemin diğer maddelerine geçiyorum” dedi.

ÇTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI SELÇUK SEMİZOĞLU: “KAMU KAMPÜSÜNÜN YAPILMASINA KARAR VEREN HİÇ KİMSE 10 SENE SONRA BURADA YAŞAMAYACAK.”

 

Ekim Ayı Meclis Gündeminin açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu: Sayın Meclis Başkan Vekilim, Komitelerimizin, kadın ve genç girişimcilerimizin değerli üyeleri, Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım, Kıymetli Basın Mensupları, Ekim ayı Meclis toplantısına hoş geldiniz diyor, sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyorum.

 

Bugün sizleri Odamız binasında ayrı bir gurur ile karşıladık. Yerli ve milli aracımız TOGG’u pazartesi günü Başkan Yardımcımız Ersin Bey ve Komite Üyemiz Mustafa Bey Gemlik’ten teslim aldılar. Gerçekten Ülkemiz adına, teknoloji ve sanayimizin gelişimi adına bir sanayici olarak göğsümün kabardığını söyleyebilirim. Bu vesile ile, TOGG’un Ülkemize kazandırılmasına öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk İş Dünyasını örgütleyerek elektrikli otomobil fabrikası kurulmasında etkin rol oynayan TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, emek ve gönül vererek katkı sunan herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. TOGG uzun süredir Ülkemizin gündeminde. Açıkçası ben bu fabrikayı 2 kere gezme fırsatı buldum. Türkiye’de eksik olan bir şey de muhalefet ve muhalefetin kalitesi. Bu fabrika yapıldı ve günde 200 aracın üzerinde araç teslim ediyor. Elektrikli araç üretiliyor İtalya’dan geliyormuş diye yalan dolan ifadeler oluyor. Bunlar eleştiri değildir bunlar boş konuşmaktır.

Üretmek, yerli ve milli olmak, büyüyerek kalkınmamız için olmazsa olmazımızdır. Bunu her konuşmamda vurguluyorum ki; Ülke olarak kalkınmamız için yerelden katkı sunmamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Yerelden katkı sunmak için de yerelde tüm dinamiklerin diğer tüm kimliklerini dışarıda bırakarak ortak akıl ile Çanakkale için bir masada buluşmaları şarttır. Girişimcinin, yatırımcının, yani özel sektörün önü açılacak ki yatırım yapsın, üretsin, küstürülmeyecek ki ticaret yapsın, iş yapsın, istihdam yaratsın.

Arkadaşlar; 2023 genel seçimlerini geçirdik, 2024’de yerel seçimler var. Biz her genel seçimden önce TOBB vasıtası ile iş dünyasının beklentilerini, sorunlarımızı çözüm önerilerimiz ile birlikte iletiyoruz. Milletvekili adaylarımıza da birebir görüşmelerimizde aktarmıştık. Şu anda Çanakkalemizde 4 milletvekilimiz var. Hepsi ile çok sıkı sıcak ilişkiler içerisindeyiz.

TOBB’da ekonomik şuralar düzenleniyor. Ekonomik şuralarda siz değerli komite üyelerimizin çalışmalarından biriktirdiğimiz, analiz ettiğimiz sonuçları, ilgili Bakanlarımıza yüksek ses ile iletiyoruz. Şerif Başkanım da biraz önce konuşmasında ifade etti. O anketler çok önemli. Anket

Üniversite ağırlıklı, çok yoğun bir anket değil. Hepiniz seçilmişsiniz arkadaşlar, hepiniz bu anket lütfen üyelerinizin doldurmalarını ve bize yollamalarını sağlayın. Bu anketi ne kadar geniş kitle tarafından doldurulursa o kadar iyi analiz etme imkanımız olur. Ankette Üniversite ile ilgili sorularda şu var; bizim üreticimiz veya iş insanımız Çanakkale’de Onsekiz Mart Üniversitesi’nde hangi bölümde ne eğitimi alındığını bilmiyor. Yani üniversitedeki hangi bölümün öğrencisinin kendine layık bir çalışanı olacağını bilmiyor. Onun için analiz için ve sorunlar için o anketler çok önemli.

YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARIMIZA BEKLENTİLERİMİZİ, ÇANAKKALE’MİZE DAİR TALEPLERİMİZİ, ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLARIMIZI, KANGREN OLMUŞ KONULARI BU KÜRSÜDEN AKTARALIM

Yerel seçimler ise farklı. Burada biz bizeyiz, her gün yüz yüzeyiz. Sizlerden ricam, yerel seçimler öncesi Belediye Başkan adaylarımıza beklentilerimizi, Çanakkale’mize dair taleplerimizi, çözülemeyen sorunlarımızı, kangren olmuş konuları bu kürsüden aktaralım. Biz bunu geçmişte yapmıştık hatırlarsanız. “ Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası” istiyor diye 17 madde şeklinde gerçekleştirmiştik. Bunu tekrar yinelemek istiyoruz. Önümüzdeki 3 - 4 ay altını çizerek belirtmek istiyoruz. En azından adaylardan o vaatleri alalım ki seçilen arkadaşımıza da deriz ki siz söz vermiştiniz. Lütfen gerçekleştirin veya birlikte gerçekleştirmeye çalışalım. Bunun için fikirlerinize çok ihtiyacımız var.

Burada yaşıyoruz, burada doyuyorsak bu şehre borcumuzu da birlikte ödeyeceğiz. Çanakkale ne yazık ki hak ettiği konumda değil. On yıl önce başlatıp çok emek verip yol kat ettiğimiz çok projeyi hayata geçiremedik. Hala daha onları konuşuyoruz. Bunlar içerisinde yat limanı var, kruvaziyer limanı var. Bunlara girmek istemiyorum, İnşallah yeni yönetimde bunları tekrar masaya yatırırız. Daha zorlaştı derken şimdi İÇDAŞımız yok o manada söyledim. Bülend Başkanımız eksik olmasın Çanakkalemiz İÇDAŞ vasıtasıyla kattıkları her şey ortada. Diğerleri için sözünü vermişti. Hatta “yap, işlet, devret ile ihaleye çıkın kimse girmezse ben yapayım” demişti. Yat limanı için de, Kruvaziyer Limanı için de bunu söylemişti. Kaybeden ÇTSO değil, Çanakkale oldu. Bu yüzden sağduyu ile hareket etmeliyiz. Geçtiğimiz günlerde kamu kampüsü diye bir konu vardı. Duyuyorum ki kamu kampüsünün işlemleri devam ediyor. Kamu kampüsünün yapılmasına karar veren hiç kimse 10 sene sonra burada yaşamayacak. Karar merci Çanakkale değil, karar merci Çanakkale olması için Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak sadece benim söylemem yetmiyor. Birçok dernek, STK var. Bunu ben söylüyorum ama şehirden ses çıkmıyor. Bu cinayettir arkadaşlar. Orada çalışan insanların arabasını park edeceği yer neresi? Yeşil alanın otoparkı. Vatandaş oraya nasıl gidecek? Tapu da işin var nereye park edeceksin aracını? Ama vipde çalışan memur, amir basıyor düğmeye giriyor, park ediyor. Bu kadar geniş coğrafyaya yayılmış bir ilde, şehri küçülterek boğmanın daha iyi bir yolu olamaz. Ben o fikri vereni de kınıyorum, ben oraya yapılmasını onaylayan birimleri de kınıyorum. İddia ediyorum yarın tayinleri çıkacak gidecekler buradan. Ama bizler yüzyüze bakacak, bizim çocuklarımız o sıkıntıyı çekecek. Çanakkale’miz de otopark, trafik sorunu yok diyen Master Plana gerek yok diyen yöneticiler Çanakkale’yi yönetemez, sadece yönetiyormuş gibi yaparlar. Bugün ki Çanakkalemiz ortada. Osman Okyay Bey ile Bülend Engin Bey vasıtasıyla Çanakkale’nin master planı yapılacaktı. Belediyemiz 10 sene önce bizim

master planına ihtiyacımız yok dedi. Çocuklarımızı sabah okula getirip görürken okulların önündeki karmaşayı görüyoruz. Ama hala bizim master plana ihtiyacımız yok deniliyor. Troya Caddesi yapıldığı zaman buradan kim geçecek denildi. Troya Caddesi şehrin içerisinde kaldı. Çevre yolu da önümüzdeki yıllarda şehrin içerisinde kalacak. Onun bir alternatifini Çanakkale’de arayamıyoruz. Yeni adaylardan veya tekrar seçileceklerden biz bunların sözünü istiyoruz. Çünkü bir şehirde yaşamadan üretim de olmaz, tüketim de olmaz. Önce bir yaşanması lazım.

Sayın Meclis Üyeleri, öncelikli gündemimiz her zaman üyelerimiz ile birlikte Çanakkalemizin, böylelikle Ülkemizin kalkınmasına nasıl destek verebiliriz olmalı. İnanın her görüşmemizde, her ziyaretimizde bunun lobiciliğini yapıyoruz. İlimizin, ürünlerimizin tanıtımına elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Bugün Yönetim Kurulu’nda bir karar aldık. Kasım ayının başında YÖREX Fuarı var. Ona da katılacağız. Katılmak isteyen üreticilerimizi, üyelerimizi memnuniyetle Odamızın hizmeti olarak götürebiliriz. Tabi ki Ticaret Borsamız ile birlikte yapacağız. Aynı şekilde 26-29 Ekim tarihlerinde Çıplak Köyü’nde yapılacak olan 6. Tarım Fuarını da destekliyoruz.

YATIRIM ORTAMINI, ÜRETİMİ VE İHRACATI DESTEKLEYEN BİR PROGRAMIN KAMU VE SANAYİ İŞBİRLİĞİ İLE BAŞARISIZ OLMA İHTİMALİ YOKTUR

Eylül ayını Ülke olarak yoğun bir ekonomik gündem ile geride bıraktık. Önümüzdeki 3 yıllık yol haritasını kapsayan Orta Vadeli Program açıklandı. TOBB’un da dahil olduğu bir süreçte hazırlanan programa verilen desteğin gerçekçi ve uygulanabilir olmasını ümit ediyoruz. Yatırım ortamını, üretimi ve ihracatı destekleyen bir programın kamu ve sanayi işbirliği ile başarısız olma ihtimali yoktur. Programın en hoşuma giden bir kısmı da; sosyal yardım sisteminin gözden geçirilerek işgücü katılımına mani olmayacak şekilde kurgulanması. Bu ne demek? Bugün de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız bir açıklama yaptı Anadolu’yu geziyorum birçok ilde işsizlik yok, iş beğenmemezlik var. Neden iş beğenilmiyor? İŞKUR toplantılarına katılıyorum, sendika temsilcilerimiz, Sayın Valimiz var. Çalışma şartlarının uygun olmadığına kesinlikle karşı çıkıyorum. Artık bu devirde herkesin cebinde akıllı telefon herkes çekip kaydedebiliyor. Akli selim, kurumsallığa ulaşmış her şirket insani şartları sağlıyor. Çünkü öyle olmama ihtimali de yok. Ama neden kaynaklanıyor? Anneanne torununa bakıyor, para alıyor. Orta yaşta bir yetişkin, yaşlı annesine bakıyor para alıyor. Böyle bir düzen olursa çalışacak olan işgücü evde oturup bu tür sosyal yardımlarla geçinmeyi tercih ediyor. Bunlar verilmesin demiyorum. Tabi ki sosyal bir devletiz, bu tür yardımlar verilsin ama çalışmaya da biraz özendirilmesi lazım.

SAYIN VALİM VE REKTÖR HOCAM’DAN TEKNOPARK’A EL ATMALARINI İSTİYORUM

ÇOMÜ Rektörümüz Sayın Cüneyt Erenoğlu ile çok sık bir araya gelip projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Rektörümüzden bir isteğim daha var; Teknopark bir anonim şirket, hakim hissedarı GESTAŞ, ikinci en büyük hissedarı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü. Teknopark’ı biraz daha verimli hale dönüştürmeleri gerektiğine inanıyorum. Çok had safhada Teknopark’taki şirketlerden şikayetler alıyoruz. Şikayet edenler de isimlerinin duyulmasını

istemiyorlar. Ne ile korkuttuklarını da bilmiyorum ama şikayet çok oluyor. Burada kamuoyunun huzurunda Sayın Valim ve Rektör Hocam’dan Teknopark’a el atmalarını istiyorum.

Son Meclis toplantımızdan bu yana gerçekleştirilen faaliyetler ve güncel gelişmeler hakkında da kısaca bilgi vermek istiyorum.

Eylül 2023 tarihlerinde kutlanan Ahilik Haftası etkinliklerine Odamızı temsilen Başkan Yardımcılarımız Ersin ve Murat Bey’ler katıldılar. Ahilik kültürünü yaşatan tüm üyelerimizi de buradan tebrik ediyor, hayırlı işler diliyorum.

 

2023 Yılı Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Sınavlarının dördüncüsünü 22 aday ile gerçekleştirdik.

 

İSO 500’de Çanakkale’den 7 firmamız yer alarak bizleri gururlandırdı. İÇDAŞ, Enerjisa, İçdaş Elektrik, Akçansa, Abalıoğlu Yem, Kaleseramik ve Doğanlar Mobilya’yı kutluyor bu sayıların daha da artmasını temenni ediyorum.

 

Malkara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tevfik Yamanoğlu ve Malkara OSB Başkanı Ömer Halıcı Bey Odamızı ziyaret ettiler.

 

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesinde Vahap Munyar’n köşesine konuk olarak Çanakkalemizi anlattım.

 

Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin arttırılması amacı ile pilot il olarak yer aldığımız METEK Projesi kapsamında Sema Hanım Ankara’da düzenlenen toplantıya katıldı.

 

Bu yıl 17. Gerçekleştirilen Biga Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarına katılım sağladım. Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız da katılım sağladı. Çanakkalemizin 4 milletvekili de oradaydı. Biga Fuarı; STK, Belediye, Kamu işbirliğinin güzel bir örneği. Bu birliktelik Biga’da var. Bu birlikteliği Çanakkale Merkez’de de sağlayabilirsek daha nice yatırımlara imza atabileceğimize inanıyorum.

 

İzmir Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri Odamızı ziyaret ederek Çanakkale Kurul üyeleri ile buluştular. Misafirlerimiz ile çok güzel ilgilenen Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek ve ekibine teşekkür ederim. Bu ziyaretler çok önemli. Bu ziyaretleri daha da fazlalaştırırsanız belki yatırımcı çekersiniz.

 

Göreve yeni atanan İl Tarım ve Orman Müdürümüzü Nazan Türkaslan Hanımı Borsa Başkanımız Abdullah Bey ile birlikte ziyaret ettik. Kendisi Edirne’den geldi, başarılar diliyorum.

 

Pazarama işbirliği protokolünü İş Bankası ile imzaladık ve bu protokol ile üyemiz işletmelere 3 ay süre ile komisyonlarda % 50 indirim sağlanacak.

 

Çanakkale İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı dün iade-i ziyarette bulundu.

 

Bugün de ziyaretimize T.C. Ziraat Bankası Bölge Başkanlığına yeni atanan Salih Zeki Şahna Bey ve ekibi geldiler. Kendilerinden her konuda gelişim hamlesi içerisinde olan Çanakkale’mize, finansmana erişim manasında pozitif ayrımcılık yapmasını istedim ve sözünü aldım.

 

ÇTSO Ailemiz de her geçen gün büyüyor. Son toplantımızdan bu yana 70 üyemiz aramıza katılırken, 14 üyemiz de kaydını sildirdi. Toplam üye sayımız 9327 oldu.

 

Değerli arkadaşlar, Sözlerime burada son verirken; Cumhuriyetimizin 100.yılında ve yeni bir yüzyıla girerken tüm üyelerimizin, esnafımızın, vatandaşımızın bu güzel Ülkede umut ve güvenle mutlu bir yaşam sürmesini, gelecek nesillere emanetlerimizi gönül rahatlığı ile gururla teslim etmemizin nasip olmasını diliyor, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı da bu duygu ve düşüncelerle kutluyorum. Teşekkür ederim” dedi.

 

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural

tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Eylül ayı mizanı ile ilgili rapor

okundu ve mizanının tetkik ve onayı yapıldı.

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Sekreteri Sema Sandal tarafından sunulan azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.

 

Toplantı bitiminde de meclis üyelerimiz Odamıza ait TOGG aracını incelediler ve hatıra fotoğrafı çekildiler.